Полезни предназначения на зехтина

Полезни предназначения на зехтина

На всички ни е ясно, че екстра върджин и върджин зехтините играят особено важна роля, когато стане дума за здравословно хранене. Но приложенията на зехтина далеч надхвърлят кулинарните такива. В следващите редове сме ви приготвили кратък списък със съвети как можете да използвате зехтина по предназначение:  

 

Кулинарно предназначение

Кулинарно предназначение на зехтина

Няма начин да не започнем с най-широко разпространената форма на консумация на зехтин. В последните години съществуват доста противоречия на теми като:

  1. с какъв зехтин трябва да се готви

  2. полезен ли е зехтинът

  3. можем ли да консумираме зехтин всеки ден и много други
Но тъй като слухове винаги ще има, то нека в тази част е придържаме към фактите.

След подробно направено проучване из медицинските журнали на редица организации в света, можем да спокойно да споделим, че отговорите на всички въпроси са ДА!

  1. Можем да консумираме зехтин ежедневно, стига това да не превишава общоприетите допустими стойности. (да намеря стойностите)

  2. Можем да готвим със зехтин, не само да го използваме за дресинг. В това чисто включваме и така притеснителната за всички тема с пърженето в зехтин. Няма проблем да се използва както екстра върджин, така и върджин зехтин. И двата вида са устойчиви на висока температура, просто градусът им на димене е по-нисък от този на другите видове олиа на пазара, както и се различават в цената.

  3. Зехтинът е много по-полезен от всички останали олиа в пазарната мрежа, НО само ако е доказан върджин или екстра върджин. 

 

Козметично предназначение

Зехтинът в козметиката

Още в древността маслиновото масло (олио) се е използвало като лосион, който оставя кожата мека и сияйна. Хората го използвали и като подхранващ мехлем за косата. Не случайно съществуват толкова маски за лице и коса в сайтовете за “направи си сама”.

Употребата на зехтин в днешно време е изключително широко разпространена в козметичната индустрия, поради високото наличие на полифеноли и витамин Е. В пазарната мрежа съществуват различни видове лосиони, кремове, шампоани, маски за лице и коса, в чийто състав има от полезната мазнина. 
Информация за козметичните предназначения на зехтина, може да прочетете в някоя от следващите ни статии. 


Лечебна употреба

 

Подобно на козметичните ползи, лечебните свойства на зехтина са добре познати от прастари времена. Съществуват сведения, че зехтинът се славел с голям успех при слънчеви изгаряния и възпаления на кожата.

В днешно време съществуват редица кремове и лосиони, вършещи тази работа за нас, но ако получите изгаряне и под ръка имате само зехтин, то той би ви свършил чудесна работа.

Също толкова ефективно може да се използва и при загрубяла кожа, замествайки лосион и вазелин.

В древността се пиело зехтин при възпаления на стомашно-чревния тракт. В днешни времена съществуват редица пречистващи хранителни терапии, които включват прекомерната употреба на полезното масло.

То също се прилага и в борбата с диабета, поради свойството му да намалява LDL-холестерола в кръвта, да понижава кръвното налягане и да подпомага добрата функция на сърдечно-съдовата ни система. 
Повече информация за състава на зехтина, четете в Полезните вещества в екстра върджин зехтина.

 

Техническо предназначение

 

Интересен факт е, че зехтинът си намира широко приложение и като натурален заместител на машинното масло. Може ефективно да бъде прилаган за смазване на електроуреди и машинни части.
За изпълняването на тези цели обаче, е по-добре да бъде използван някой от рафинираните видове, тъй като нерафинираните са доста по-скъпи.  

Без значение как употребявате зехтина, винаги е добре да сте наясно какви са ползите и рисковете, които крие употребата на всяка една мазнина.
За да правите по-добър информиран избор, то моля прочетете Наръчник за зехтина.

Твоята количка 0

Количката е празна

Пазарувай сега